Operatie Mallard Schoorbrug, 14 november 1944

Als onderdeel van de grote Operatie Mallard (ongeveer 180.000 man) die gepland stond langs het kanaal van Nederweert tot Wessem, had de Schotse 51ste Highland divisie de opdracht om in Nederweert de aanval in te zetten en een oversteek te realiseren bij Schoor. De Schotten kregen ook de opdracht de sluis bij Hulsen en het eiland veilig te stellen en een oversteek te realiseren richting Nederweert-Eind over de Noordervaart en het Wessemkanaal.

Daarmee wilden de geallieerden de inname van Heythuysen en Roggel realiseren en de Duitse troepen verder richting het oosten te verdrijven. Op 14 november 1944 om 16.00 uur begon de aanval. Anderhalf uur lang werden 1.500 granaten per minuut afgeschoten over de kanalen.

De grootste uitdaging voor de geallieerden was het oversteken van de verschillende waterwegen in Midden-Limburg, met name voor zware voertuigen en ondersteunend materieel. Kenmerkend voor deze operaties was de hoge concentratie aan genie middelen (bruggen) om uiteindelijk de opdrachten uit te kunnen voeren. De gevechten in Midden-Limburg staan ook bekend als de Battle of the Canals.

De weg naar de Rijn gaat over Nederweert duizenden geallieerde troepen passeerden, door invoering van eenrichtingsverkeer werd verkeer door Mgr Kreyelmansstraat geleid deze foto is gemaakt tegenover bakkerij foto Heemkundevereniging

Mgr Kreyelmansstraat foto Heemkundevereniging

Duitse krijgsgevangenen die worden afgevoerd per boot op de achtergrond is de Schoorbrug te zien foto Imperial War Museum

Tijdens de operatie werden door de Royal Engineers meerdere Baileybruggen aangelegd deze brug werd gelegd in het verlegende van de Liskesweg (zie kaart) foto Imperial war Museum

Locatie van de brug. 

De Duitse verdediging bestond uit lopengraven prikkeldraad mijnen en bunkers

Op en afvoer van gewonden foto Heemkundevereniging

Bruggen complex Nederweert.

Werkzaamheden Baileybrug Nederweert

Samenwerking is cruciaal.

Het 144th Regiment Royal Armoured Corps werkte regelmatig samen het de 153ste (Highland) Brigade van de 51st Highland Division (HD). Vanaf 16 augustus 1944 werkte 144 Regiment Royal Armoured Corps (RAC)  regelmatig met 153rd (HD) Brigade van de  51st HD samen. Bij aankomst op het hoofdkwartier van de Brigade ontdekte Majoor Secretan dat hij de 1e Gordons moest ondersteunen, het begin van een lange associatie tussen B Squadron en dat bataljon. Dit was echt het begin van de nauwe band met 153 Infanterie Brigade, een vereniging die zou doorgaan voor de rest van de campagne. Elk infanteriebataljon raakte er ook aan gewend door hetzelfde squadron te worden ondersteund en op deze manier werden zeer hechte banden van vertrouwen en vriendschap tot stand gebracht.

 • A Squadron en het 5th Black Watch
 • B squadron en de 1st Gordons
 • C squadron en het 5 / 7th Gordons

Om ze deel te laten uitmaken van de familie, vroeg de 51st Highland Division ons om de beroemde HD-patch te dragen en gaf elke man in de brigade er een, een gebaar dat zeer op prijs werd gesteld.

De 153ste Brigade had als opdracht de oversteek te maken bij Schoor. foto Gemeente Archief 

                       Operatie Mallard en Nutcracker.

Op 3 november werd het besluit genomen om het Duitse Bruggenhoofd Venlo in te duwen richting het Oosten. In totaal zouden zeven Britse divisies en twee pantser brigades voor de aanval worden ingezet.

Nutcracker bestond uit het Britse 8e Corps.

 • 15 Scotisch Division
 • 11 Armour Division
 • 3 Infanterie Division
 • 6 Armour Brigade


Mallard bestond uit het Britse 12e Corps.

 • 51 Highland Division
 • 53 Welsh Divison
 • 49 Polar Bear Division
 • 7 Armour Division
 • 4 Arour Brigade
 • Elementen van 79 Armour Divison  

    Operatie Mallard.            

Operatie Mallard viel onder de verantwoording van het Britse 12e Corps.

Om een verwachte Duitse tegenaanval over het Kanaal Wessem-Nederweert af te slaan nam vanaf 1 november de 53 Welsh Division (WD) de frontlijn langs het kanaal. Wessem-Nederweert over van de Belgische Brigade Piron en de 7th US Armored Division (7US AD). De 4th Amoured Brigade (AB) kreeg eveneens de opdracht te verplaatsen richting Weert.

De overige eenheden waren nog bezig met opdrachten in West-Brabant, deze zouden later aangevoerd worden. Elke sub eenheid kreeg een eigen opdracht en codenaam:

 • Operatie Ascot voor de 51 Highland Divison

Het Noordelijk deel van het Kanaal Wessem-Nederweert oversteken een bruggenhoofd realiseren en de aanval vervolgen richting Noord-Oost.

 • Operatie Bristol voor de 53 Welsh Divison                                                       Het Zuidelijk deel van het Kanaal Wessem-Nederweert oversteken een bruggenhoofd realiseren en de aanval vervolgen richting de Maas.

 • Operatie Winsor 7 Armour Division

De inname van de sluizen van Panheel en Wessem.

 • Operatie Chester 49 West Riding Division (Polar Bear)

De aanval van de 51HD overnemen en voortzetten vanaf de omgeving Panningen-Helden richting Blerick.

De opmars werd uitgevoerd in 4 fases:

Fase 1: Bruggenhoofden realiseren over zowel het Kanaal Wessem-Nederweert en de Noordervaart, en het bereiken van de Maas bij Neer, Horn, Beegden, Heel en Buggenum.

Fase 2: Bij Egchel een oversteek realiseren over het Afwateringskanaal (Zig Canal), En omgeving Bering, Panningen en Helden innemen.

Fase 3: De inname van Baarlo, Kessel, Maasbree.

Fase 4: Inname Blerick.

Vanuit deze posities zou de aanval op Venlo gepland worden.

Ram Kangaroo gepantserde personeelsdragers met infanterie van 8e Royal Scots tijdens de aanval door de 15e Schotse divisie vanuit Blerick, 3 december 1944. foto: iwmcollections.org.uk


Top